funkcje trygonometryczne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Class320
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 08 gru 2018, 14:56

funkcje trygonometryczne

Post autor: Class320 »

Sprowadź następujące wzory do postaci logarytmicznej (tj. w postaci iloczynu, łatwiej do logarytmowania):
\(a) 1+\cos\alpha + \cos \frac{\alpha}{2}\\
b) 1+\sin\alpha + \cos\alpha + \tg\alpha\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: funkcje trygonometryczne

Post autor: radagast »

Class320 pisze:Sprowadź następujące wzory do postaci logarytmicznej (tj. w postaci iloczynu, łatwiej do logarytmowania):
\(a) 1+\cos\alpha + \cos \frac{\alpha}{2}\\
b) 1+\sin\alpha + \cos\alpha + \tg\alpha\)
a) \(1+\cos\alpha + \cos \frac{\alpha}{2}= 1+\cos2 \frac{\alpha}{2} + \cos \frac{\alpha}{2}=1+2\cos^2 \frac{\alpha}{2}-1 + \cos \frac{\alpha}{2}=2\cos^2 \frac{\alpha}{2} + \cos \frac{\alpha}{2}=\cos\frac{\alpha}{2} (2\cos \frac{\alpha}{2} +1)=\)
b) \(1+\sin\alpha + \cos\alpha + \tg\alpha=1+\sin\alpha + \cos\alpha + \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha} =\frac{\cos \alpha +\sin\alpha\cos \alpha+\cos^2 \alpha +\sin\alpha}{\cos\alpha}=\frac{\cos \alpha +\sin\alpha+cos \alpha(\sin\alpha+\cos \alpha) }{\cos\alpha}=\\
\frac{(\cos \alpha +\sin\alpha)(1+cos \alpha) }{\cos\alpha}\)
ODPOWIEDZ