funkcje trygonometryczne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Class320
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 08 gru 2018, 14:56

funkcje trygonometryczne

Post autor: Class320 »

Dana jest funkcja f(x)=(2x-1)(x-4). Rozwiąż nierówność f(cos(x)) \le 0.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Masz do rozwiązania nierówność: \((2\cos x-1)(\cos x-4)<0\)
Drugi czynnik jest ujemny zatem musi być:\(2\cos x-1>0\) i dalej już łatwo :)
ODPOWIEDZ