funkcje trygonometryczne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Class320
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 08 gru 2018, 14:56

funkcje trygonometryczne

Post autor: Class320 »

Dana jest funkcja f(x)=sin(x+|x|). Naszkicuj jej wykres w przedziale [- \pi ; \pi ].
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: funkcje trygonometryczne

Post autor: radagast »

Class320 pisze:Dana jest funkcja f(x)=sin(x+|x|). Naszkicuj jej wykres w przedziale [- \pi ; \pi ].
\(f(x)=\sin(x+|x|)= \begin{cases}\sin 2x\ \ \ dla \ x \in \left\langle 0,\pi \right\rangle \\ 0\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla \ x \in \left\langle -\pi ,0\right\rangle \end{cases}\)
ScreenHunter_512.jpg
ScreenHunter_512.jpg (9.77 KiB) Przejrzano 982 razy
ODPOWIEDZ