Witam,
pomoże ktoś?
a) \(z^6+2i|z^6|=| \kre{z} |^6\)
b) \(Re(iz^6)=0\)
Narysuj
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
Jeśli masz na myśli podpunkt a) to tak.peresbmw pisze:W a po wyliczeniach wyszło mi z=0, dobrze? To będzie tylko punkt w (0,0)?
\(z^6+2i|z^6|=| \kre{z} |^6 \iff \\
\frac{z^6}{|z^6|}=1-2i\ \ \vee \ \ z=0 \\\)
pierwszy człon alternatywy jest fałszywy (liczba z koła jednostkowego nie może być równa \(1-2i\)) zatem \(z=0\).
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Narysuj
To będzie 12 półprostych o początku w 0.
Bo \(Re(iz^6)=Re \left( \left(i \cos\phi -sin \phi \right) ^6\right) =Re \left( |z|^6\left(i \cos6\phi -sin6 \phi \right)\right) =-|z|^6sin6 \phi =0 \iff z=0 \vee \sin 6\phi=0 \iff\\
6\phi=k\pi ,\ \ k \in C\)
Bo \(Re(iz^6)=Re \left( \left(i \cos\phi -sin \phi \right) ^6\right) =Re \left( |z|^6\left(i \cos6\phi -sin6 \phi \right)\right) =-|z|^6sin6 \phi =0 \iff z=0 \vee \sin 6\phi=0 \iff\\
6\phi=k\pi ,\ \ k \in C\)