oblicz

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

oblicz

Post autor: enta »

używając postaci wykładniczej oblicz
\(\kre{z}^4=z^2|z^2|\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Proszę o pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(|z|^4e^{i(-4 \alpha )}=|z|^2e^{i(2 \alpha )}|z|^2\\
|z|=0 \vee e^{i(-4 \alpha )}=e^{i(2 \alpha+k2 \pi )}\\
|z|=0 \vee -4 \alpha =2 \alpha+k2 \pi\)

Dalej potrafisz.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

wyliczyłam że \(\alpha = \frac{k \pi }{-2}\) i co dalej?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Źle wyliczyłaś, więc nic dalej.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: enta »

\(\alpha = \frac{k \pi }{-3}\) a teraz?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Lepiej.
Stąd:
\(|z|>0 \wedge (\alpha =0 \vee \alpha = \frac{ \pi }{3} \vee \alpha = \frac{ 2\pi }{3} \vee \alpha = \pi \vee \alpha = \frac{ 4\pi }{3} \vee \alpha = \frac{ 5\pi }{3})\)
ODPOWIEDZ