narysuj zbiór

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

narysuj zbiór

Post autor: enta »

Narysuj zbiór
\(| \frac{z-2i}{z+1} | \ge 1\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(z=x+iy\)
  1. \(x\neq-1\)
    \(|\frac{z-2i}{z+1}|>1 \iff |z-2i|>|z+1| \iff \sqrt{x^2+(y-2)^2}>\sqrt{(x+1)^2+y^2}\\
    -4y+4>2x+1 \iff y<-\frac{1}{2}x+\frac{3}{4}\)

    Czyli: \(y<-\frac{1}{2}x+\frac{3}{4},\,\,\, x\neq-1\)
  2. \(x=-1,\,\, y\neq0\)
    \((-1)^2+(y-2)^2>y^2 \iff 4y<5 \iff y<\frac{5}{4}\)
    Czyli: \(x=-1,\,\, 0\neq y<\frac{5}{4}\)
Ilustracja graficzna
Ilustracja graficzna
rys1.jpg (102.96 KiB) Przejrzano 1222 razy
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

a jeżeli jest równe 1 to tylko ta linia jest rozwiązaniem?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie. Dla \(x=-1\) i \(x\neq 0\), wypada tylko punkt (-1,0).
To jest kompletne rozwiązanie.
Jeśli chodzi ci o linie przerywaną, to rzeczywiście, powinna być ciągła, bo tam jest \(\ge\)
zaraz poprawię.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

chodzi mi jak jest przykład \(| \frac{z-2i}{z+1} |=1\) to czy wtedy będzie linia prosta?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tak, wtedy będzie cała prosta.
ODPOWIEDZ