Oblicz niewiadomą x - wzory Cramera

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz niewiadomą x - wzory Cramera

Post autor: RazzoR »

Stosując wzory Cramera oblicz niewiadomą x

\(\begin{cases}3x+7y+2z+4t=0\\ 2y+z=0\\ x+4y+z=1\\5x+3y+2z=0 \end{cases}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(W=\det(A)=44,\,\,\,W_x=4 \So x=\frac{1}{11}\)

Do obliczenia wyznacznika użyjemy czwartej kolumny macierzy A.
  • \(\det A=4 \cdot (-1)^{4+1} \cdot \det \begin{bmatrix}0&2&1\\1&4&1\\5&3&2 \end{bmatrix}\)
ODPOWIEDZ