Pole trójkąta

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pole trójkąta

Post autor: RazzoR »

Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(1,0,1) B(3,-1,5) C(-1,5,0)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\vec{AB}= \left[ 2,-1,4\right] \\
\vec{AC}= \left[ -2,5,-1\right]\)

\(\vec{AB} \times \vec{AC}= \left[-19,-6,8 \right]\)
\(|\vec{AB} \times \vec{AC}|= \sqrt{461}\)
\(P_{ \Delta ABC}= \frac{ \sqrt{461}}{2}\)
ODPOWIEDZ