Równianie macierzowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równianie macierzowe

Post autor: RazzoR »

Rozwiąż równianie macierzowe (macierz odwrotna)

X * \(\begin{bmatrix}1& 2&3 \\ 0&2&3\\0&0&3 \end{bmatrix}\) = \(\begin{bmatrix}1& 4&6 \\ 0&2&6\\0&0&3 \end{bmatrix}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równianie macierzowe

Post autor: panb »

\(X=\begin{bmatrix}1& 4&6 \\ 0&2&6\\0&0&3 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}1& 2&3 \\ 0&2&3\\0&0&3 \end{bmatrix}^{-1}\)

Z czym masz problem? Z macierzą odwrotną, czy z mnożeniem macierzy?


Odp.:
  • \(X=\begin{bmatrix}1& 2&0 \\ 0&1&1,5\\0&0&1 \end{bmatrix}\)
ODPOWIEDZ