Obliczanie modułu liczby zespolonej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aleBaks
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 lis 2018, 18:09
Płeć:

Obliczanie modułu liczby zespolonej

Post autor: aleBaks »

Witam

Mam problem z rozwiązaniem następującego zadania.

Zadanie. Oblicz moduł liczby zespolonej 1+tgα i dla α ∈(-π/2,π/2).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1)
\(z=1+\tg \alpha \\
|z|=|1+\tg \alpha |\)

Ta liczba zespolona posiada tylko część rzeczywistą. Jej moduł to wartość bezwzględna z tej liczby.
2)
\(z=1+i\tg \alpha \\
|z|= \sqrt{1+\tg^2 \alpha }\)
ODPOWIEDZ