Nierówność logarytmiczna

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamil18500
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 30 paź 2018, 20:57

Nierówność logarytmiczna

Post autor: kamil18500 »

Rozwiąż nierówność
\(\log_{\sqrt{5}^{-1}}(6^{x+1}-36^{x}) \ge -2\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Wzór: \(\log_{a^b}c= \frac{1}{b}\log_ac\)
Zatem dla \(x<1: \log_{\sqrt{5}^{-1}}(6^{x+1}-36^x) \ge -2 \iff \log_{\sqrt5} \left( 6 \cdot 6^x-6^{2x}\right)\le 2 \iff 6 \cdot 6^x-6^{2x}\le 5\)
dalej chyba dasz radę ...
ODPOWIEDZ