Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 09 lis 2018, 18:21
Znaleźć wektor długości 4 prostopadły jednocześnie do wektorów (2,6,1) i (4,0,4)
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 09 lis 2018, 18:29
enta pisze: Znaleźć wektor długości 4 prostopadły jednocześnie do wektorów (2,6,1) i (4,0,4)
\(\left[2,6,1 \right] \times \left[ 4,0,4\right] = \left[6,0,-6 \right] \parallel \left[ \frac{1}{ \sqrt{2} } ,0,-\frac{1}{ \sqrt{2} } \right]\parallel \left[ \frac{4}{ \sqrt{2} } ,0,-\frac{4}{ \sqrt{2} } \right]\)
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 09 lis 2018, 18:37
Nie bardzo rozumiem jak to jest policzone
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 09 lis 2018, 18:58
Najpierw policzyłam iloczyn wektorowy. Wyszło mi \(\left[6,0,-6 \right]\)
Potem skróciłam go do wektora jednostkowego. Wyszło mi \(\left[ \frac{1}{ \sqrt{2} } ,0,-\frac{1}{ \sqrt{2} } \right]\)
Potem wydłużyłam go do żądanej długości. Wyszło mi \(\left[ \frac{4}{ \sqrt{2} } ,0,-\frac{4}{ \sqrt{2} } \right]\)
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 09 lis 2018, 19:00
a czy nie powinno być [6,-1,-6]?
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 09 lis 2018, 19:04
oraz mam pytanko jak się liczy wektor jednostkowy?
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 09 lis 2018, 19:10
Powinno być , Pomyliłam się
. Jak widać w rachunkach jesteś lepsza ode mnie.
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 09 lis 2018, 19:11
żeby policzyć wektor jednostkowy trzeba wektor podzielić przez jego długość.
Czyli \(\left[ 6,-1,-6\right]\) skracamy do \(\left[ \frac{6}{ \sqrt{73} } ,- \frac{1}{ \sqrt{73} },- \frac{6}{ \sqrt{73} }\right]\) ( o ile znów nie pomyliłam się w rachunkach)
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 09 lis 2018, 19:17
i to teraz razy 4? czyli \([{ \frac{24}{ \sqrt{73} } ,- \frac{4}{ \sqrt{73} }, -\frac{24}{ \sqrt{73} }}]\)
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 09 lis 2018, 19:32
Tak. Można jeszcze usunąć niewymierność z mianownika.
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 09 lis 2018, 19:41
oki dzieki wielkie za pomoc, już wszystko jasne