Podpowie ktoś jak to rozwiązać?
Rozwiąż w liczbach zespolonych równanie \(z^2+2z=-2\)
Rozwiąż w liczbach zespolonych równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż w liczbach zespolonych równanie
\(\Delta =4-8\\ \sqrt{ \Delta }= \sqrt{-4} =2i\)
\(z_1= \frac{-2-2i}{2}=-1-i,\ \ z_1= \frac{-2+2i}{2}=-1+i\)
\(z_1= \frac{-2-2i}{2}=-1-i,\ \ z_1= \frac{-2+2i}{2}=-1+i\)