Nierówność zespolona

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
smilodon
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 10 maja 2017, 15:43
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10 razy

Nierówność zespolona

Post autor: smilodon »

\(\frac{ \pi }{6} <Arg(iz) \le \frac{\pi}{3}\)
jak poradzić sobie z 'i'?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(z=r(\cos \phi+i\sin \phi)\)
\(zi=r(i\cos \phi-\sin \phi)=r(\sin (-\phi)+i\cos (-\phi))=r(\cos ( \frac{ \pi }{2}+ \phi)+i\sin ( \frac{ \pi }{2}+ \phi))\)
...
smilodon
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 10 maja 2017, 15:43
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10 razy

Post autor: smilodon »

Szczerze mówiąc, próbowałem i nic nie wychodzi na tej płaszczyźnie. Mógłbym dostać jedno przykładowe rozwiązanie, żeby przeanalizować i resztę samemu robić, albo jeszcze jakieś wskazówki?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to dalej:
\(\frac{\pi}{6}<\frac{\pi}{2}+\phi< \frac{\pi}{3}\)
\(\frac{\pi}{6}-\frac{\pi}{2}<\phi< \frac{\pi}{3}-\frac{\pi}{2}\)
\(-\frac{\pi}{3}<\phi< -\frac{\pi}{6}\)
smilodon
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 10 maja 2017, 15:43
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10 razy

Post autor: smilodon »

Aaa dobra. Wszystko jasne. Dzięki :)
ODPOWIEDZ