znaleźć część rzeczywistą i część urojoną

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rocky_balboa00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 14 paź 2018, 21:02
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

znaleźć część rzeczywistą i część urojoną

Post autor: rocky_balboa00 »

a) \(\frac{(2+3i)^3}{4+i}-Re(3-7i)( \kre{2-i})+ I4+iI\)
b) \(\frac{(3+i)^3}{4-2i}-Im(4-7i)( \kre{2-+2i})+ I4+2iI\)
c) \(z=( \frac{i^5+2}{i^ \frac{19}{}+1 })^2\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Popraw zapis.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

rocky_balboa00 pisze:a) \(\frac{(2+3i)^3}{4+i}-Re(3-7i)( \kre{2-i})+ I4+iI\)
a) \(\frac{(2+3i)^3}{4+i}-Re(3-7i)( \kre{2-i})+ |4+i|=\\
\frac{(2+3i)^3}{4+i}-Re(3-7i)( 2+i)+ |4+i|=\\
\frac{-48-9i}{4+i}-Re(13-11i)+ \sqrt{15} =\\
-\frac{201-12i}{15}-Re(13-11i)+ \sqrt{15} =\\
-13,4+0,8i-13+\sqrt{15} =\\
-26,4+\sqrt{15} +0,8i\\\)

No to, o ile nie pomyliłam się w rachunkach, to:
\(Re z= -26,4+\sqrt{15}\\
Im z=0,8\)
ODPOWIEDZ