znaleźć część rzeczywistą i część urojoną

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rocky_balboa00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 14 paź 2018, 21:02
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

znaleźć część rzeczywistą i część urojoną

Post autor: rocky_balboa00 »

\(z= \frac{(2-3i)^2}{(1+2i)(3-i)}\)

W mianowniku po obliczeniu u uproszczeniu mamy \((i- \frac{3}{4})(i+ \frac{1}{2})\)
Co dalej ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(z= \frac{4-12i-9i^2}{3-i+6i-2i^2}= \frac{13-12i}{5+5i}= \frac{1}{5} \cdot \frac{13-12i}{1+i} \cdot \frac{1-i}{1-i}= \frac{1}{5} \cdot \frac{13-13i-12i-12}{1-i^2}=\\= \frac{1}{5} \cdot \frac{1-25i}{2}= \frac{1-25i}{10}=0,1-2,5i\)

\(i^2=-1\)
Wstawiasz do wyrażenia...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
rocky_balboa00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 14 paź 2018, 21:02
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: znaleźć część rzeczywistą i część urojoną

Post autor: rocky_balboa00 »

część rzeczywista ma się równać -1,7, urojona -0,7. Gdzie może być błąd ?
ODPOWIEDZ