Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej następujący zbior:
\(arg(z − 3 + i) = \frac{3 \pi }{2}\)
Wiem, że da się rozwiązać to przez przesunięcie o wektor, jednak nie za bardzo rozumiem tego.
Proszę o wyjaśnienie dlaczego i o ile przesuwamy
Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej zbior - wyjasnienie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej zbior - wyjasnienie
zacznijmy od tego,że
\(arg(z_1) = \frac{3 \pi }{2}\) to znaczy że \(z_1\) jest na czerwonej półprostej : Czyli jeśli przesunę punkt \(z\) o wektor [-3,1], to otrzymam punkt z czerwonej półprostej .
No to takie punkty są na zielonej półprostej
\(arg(z_1) = \frac{3 \pi }{2}\) to znaczy że \(z_1\) jest na czerwonej półprostej : Czyli jeśli przesunę punkt \(z\) o wektor [-3,1], to otrzymam punkt z czerwonej półprostej .
No to takie punkty są na zielonej półprostej