Cześć,
Dzisiaj spotkałem się z takim zadaniem z którym mam problem:
Czy da się wyznaczyć taki wielomian x który spełniałby taki warunek, że gdyby podstawić go do potęgi dowolnej liczby a, wynikiem byłaby połowa liczby a:
\(a^x= \frac{a}{2}\)
Potęgi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Potęgi
\(a^x=\frac{a}{2}\)
\(loga^x=log\frac{a}{2}\)
\(xloga=log\frac{a}{2}\ /:\log a\)
\(x=\frac{log\frac{a}{2}}{\log a}\)
\(x=log_a\frac{a}{2}\)
+ zalożenia
\(loga^x=log\frac{a}{2}\)
\(xloga=log\frac{a}{2}\ /:\log a\)
\(x=\frac{log\frac{a}{2}}{\log a}\)
\(x=log_a\frac{a}{2}\)
+ zalożenia
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.