nierówność z liczbami zespolonymi

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rivit
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 kwie 2018, 18:09
Podziękowania: 5 razy

nierówność z liczbami zespolonymi

Post autor: rivit »

\(\frac{|z−2i|}{|z+3|} < 1\)
\(z \in C\)

Jak to rozwiązać nie geometrycznie, tylko algebraicznie, podstawiam sobie za z = x + yi, ale wychodzą mi jakieś głupoty. Mógłby ktoś to rozpisać w miare? Dzięki
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(|z-2i|<|z+3|\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
rivit
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 kwie 2018, 18:09
Podziękowania: 5 razy

Post autor: rivit »

Właśnie tak zrobiłem

\(x^2+(yi-2i)^2 < (x+3)^2+(yi)^2\)
\(x^2-y^2+4y-4 < x^2+6x+9-y^2\)
\(4y-4 < 6x+9\)
\(y < \frac{3}{2}x + \frac{13}{4}\)

Jednak z interpretacji geometrycznej widze, że ta prosta powinna mieć wspolczynnik kierunkowy ujemny. Pewnie jakiś błąd mam


edit: tak, mam błąd... głupi ja do modułu wziąłem też 'i'. Nie było pytania
ODPOWIEDZ