Wyznacz współczynnik rozwinięcia występujący przy t
\((2x- \frac{1}{x} )^6 ( \frac{1}{2x}+x)^6\)
\(t=x^0\)
przekształcenie wyrażeń algebraicznych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: przekształcenie wyrażeń algebraicznych
\((2x- \frac{1}{x} )^6 ( \frac{1}{2x}+x)^6=(1+2x^2- \frac{1}{2x^2}-1)^6=(2x^2- \frac{1}{2x^2})^6\)
\({6 \choose 3}(2x^2)^3(- \frac{1}{2x^2})^3=-20\)
\({6 \choose 3}(2x^2)^3(- \frac{1}{2x^2})^3=-20\)