Wyznacz macierz X Sprawdzenie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kacperus98
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Wyznacz macierz X Sprawdzenie

Post autor: kacperus98 »

Proszę o sprawdzenie czy wynik się zgadza.

Oblicz macierz X z równania:

\(AX − A = 2X\)
gdzie
\(\)\[\(\mathbf{A} =
\left| \begin{array}{ccc}
3 & 0 & 0 \\
0 & 5 & 0 \\
1 & 0 & 5
\end{array} \right|\)
\]


\(AX - A = 2X \\
AX - 2X = A \\
X(A -2J) = A \\
X = (A-2J)^(-1)*A\)
(nawias A-2J jest do potęgi -1)

teraz od macierzy A odjąłem macierz \(\)\[\(\mathbf{A} =
\left| \begin{array}{ccc}
2 & 0 & 0 \\
0 & 2 & 0 \\
0 & 0 & 2
\end{array} \right|\)
\]


I obliczyłem macierz odwrotną czyli:

(A do potęgi -1)
\(\)\[\(\mathbf{A^(-1)} = \frac{1}{9}
\left| \begin{array}{ccc}
9 & 0 & 0 \\
0 & 3 & 0 \\
-3 & 0 & 3
\end{array} \right|\)
\]


Macierz X wyszła:

\(\)\[\(\mathbf{X} =
\left| \begin{array}{ccc}
3 & 0 & 0 \\
0 & \frac{15}{9} & 0 \\
\frac{-6}{9} & 0 & \frac{15}{9}
\end{array} \right|\)
\]


Nie wiem czy w ogóle robiłem to w dobrej kolejności, znając siebie wiem, że coś zrobiłem nie tak. Z góry dziękuję za pomoc.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wyznacz macierz X Sprawdzenie

Post autor: kerajs »

kacperus98 pisze: \(AX - A = 2X \\
AX - 2X = A \\
X(A -2J) = A\)
Mnożenie macierzy nie jest przemienne.
Powinno być:
\(AX - A = 2X \\
AX - 2X = A \\
(A -2J)X = A\)
kacperus98 pisze: \(X(A -2J) = A \\
X = (A-2J)^(-1)*A\)
(nawias A-2J jest do potęgi -1)[/tex]
Jeśli mnożysz równanie macierzowe musisz mnożyć każdą ze stron równania od tej samej (lewej lub prawej) strony.
Tu jednak Twój drugi błąd przypadkowo doprowadza do poprawnego równania.
\(AX - A = 2X \\
AX - 2X = A \\
(A -2J)X = A \\
(A -2J)^{-1}(A -2J)X = (A -2J)^{-1} A \\
X = (A -2J)^{-1} A\)

kacperus98 pisze:teraz od macierzy A odjąłem macierz \(\)\[\(\mathbf{A} =
\left| \begin{array}{ccc}
2 & 0 & 0 \\
0 & 2 & 0 \\
0 & 0 & 2
\end{array} \right|\)
\]
Raczej
\(\)\[\(\mathbf{2J} =
\left| \begin{array}{ccc}
2 & 0 & 0 \\
0 & 2 & 0 \\
0 & 0 & 2
\end{array} \right|\)
\]

kacperus98 pisze: \(\)\[\(\mathbf{A^(-1)} = \frac{1}{9}
\left| \begin{array}{ccc}
9 & 0 & 0 \\
0 & 3 & 0 \\
-3 & 0 & 3
\end{array} \right|\)
\]
Raczej
\(\)\[\(\mathbf{(A-2J)^{-1}} = \frac{1}{9}
\left| \begin{array}{ccc}
9 & 0 & 0 \\
0 & 3 & 0 \\
-3 & 0 & 3
\end{array} \right|\)
\]

kacperus98 pisze: Macierz X wyszła:

\(\)\[\(\mathbf{X} =
\left| \begin{array}{ccc}
3 & 0 & 0 \\
0 & \frac{15}{9} & 0 \\
\frac{-6}{9} & 0 & \frac{15}{9}
\end{array} \right|\)
\]
Dobrze.

Można ja uprościć:
\(\)\[\(\mathbf{X} =
\left| \begin{array}{ccc}
3 & 0 & 0 \\
0 & \frac{5}{3} & 0 \\
\frac{-2}{3} & 0 & \frac{5}{3}
\end{array} \right|\)
\]
kacperus98
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Post autor: kacperus98 »

wielkie dzięki, już rozumiem.
ODPOWIEDZ