równanie rozniczkowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

równanie rozniczkowe

Post autor: kate84 »

Znajdz rozwiazanie rownania rózniczkowego \(\frac{dy}{dx}+5y=5x^2+1\) spełniające warunek poczatkowy \(y(0)=2\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(y'+5y=0\\
y_o=Ce^{-5x}\\
y_s=Ax^2+Bx+C\\
...\\
y_s=x^2+ \frac{-2}{5}x+ \frac{7}{25}\\
y= y_o+y_s=Ce^{-5x} +x^2+ \frac{-2}{5}x+ \frac{7}{25}\\
2=C+ \frac{7}{25 } \So C= \frac{43}{25}\\
y= \frac{43}{25}e^{-5x} +x^2+ \frac{-2}{5}x+ \frac{7}{25}\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kate84 »

kerajs pisze:\(y_s=x^2+ \frac{-2}{5}x+ \frac{7}{25}\\\)
Skąd to?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Sądziłem, że sama wykonasz obliczenia i wstawisz je w wykropkowane miejsce.
Przewiduję całkę szczególną w postaci \(y_s=Ax^2+Bx+C\). Liczę z niej pochodną: \(y'_s=2Ax+B\) . Obie wartości wstawiam do równania niejednorodnego:
\(2Ax+B+5(Ax^2+Bx+C) =5x^2+1\).
Nieznane współczynniki wylicza się dowolną metodą . Choćby przez porównanie wielomianów:
\(\begin{cases} 5A=5 \\ 2A+5B=0 \\ B+5C=1 \end{cases}\)

PS
Oczywiście, to równanie można rozwiązać innymi metodami. Nie wiem co znasz, więc zamieszczam takie, które (ja się mi wydaje) najszybciej wstukam w edytor.
Robakks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 149
Rejestracja: 30 wrz 2012, 20:36
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: Robakks »

Ciekawe jak można by tu wykorzystać algebrę inaczej niż do przewidywania
Gdyby to było równanie liniowe wyższego rzędu lub układ równań różniczkowych to co innego
ODPOWIEDZ