Liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lp13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 26 lut 2018, 20:27
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Liczby zespolone

Post autor: Lp13 »

Należy znaleźć pierwiastki
\(z^2 -(2+i)z -1+7i=0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(z^2-2(1+ \frac{i}{2} )+(1+ \frac{i}{2} )^2=1-7i+(1+ \frac{i}{2} )^2\\
(z-(1+ \frac{i}{2} ))^2= \frac{1}{4}(7-i24)\\
(z-(1+ \frac{i}{2} ))^2= (\frac{1}{2}(4-i3))^2\\
z-(1+ \frac{i}{2} )=\frac{1}{2}(4-i3) \vee z-(1+ \frac{i}{2} )=\frac{-1}{2}(4-i3)\\
z=3-i \vee z=-1+i2\)
ODPOWIEDZ