prosze o sprawdzenie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

prosze o sprawdzenie

Post autor: thoth »

macierz [3 1] *x=[1 3]
...........[5 2]....[0 7]

wynik to [2 0]
...........[-3 9]
sorki ze nie w latexie ;/
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Sam sprawdź, czy iloczyn:
\(\left[\begin{array}{cc} 3 & 1 \\ 5 & 2 \end{array}\right]\left[\begin{array}{cc} 2 & 0 \\ -3 & 9 \end{array}\right]\)
wynosi:
\(\left[\begin{array}{cc} 1 & 3 \\ 0 & 7 \end{array}\right]\)

Moim zdaniem:
\(x=\left[\begin{array}{cc} 2 & -1 \\ -5 & 6 \end{array}\right]\)
ODPOWIEDZ