macierze

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

macierze

Post autor: kate84 »

Macierz A=\(\left[\begin{array}{ccc}-1&1&1\\-1&1&0\\2&-1&-1\end{array}\right]\) jest macierzą endomorfizmu \(f:R \left[ x\right]_2 \to R \left[ x\right]_2\) w bazie \(B_1=(x^2+x-1,x-1,-x^2+x)\).

Macierz B=\(\left[\begin{array}{ccc}-1&0&1\\2&1&-1\end{array}\right]\) jest macierzą odwzorowania liniowego
\(g:R \left[ x\right]_2 \to R \left[ x\right]_1\) w bazach kanonicznych, odp. \((x^2,x,1),(x,1)\).

Korzystając z macierzy A znajdz \(f(x^2+2x-2)\). Ponadto znajdz przepis oraz macierz M odwzorowania \(g \circ f^{-1}\) w bazach kanonicznych.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

prosze o pomoc
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Bardzo proszę o jakieś wskazówki
ODPOWIEDZ