wyznacz rozwiazanie ukladu o ile istnieje

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

wyznacz rozwiazanie ukladu o ile istnieje

Post autor: thoth »

5x+3y=4
3x+2y=5
2x+y=1

metoda cramera odpada, uklad nie ma rozwiazania?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

To się sprawdza licząc rzędy macierzy głównej i dołączonej. Ponieważ są różne, to układ jest sprzeczny.

Tu widać, ze gdy od pierwszego równania odejmiesz pozostałe to otrzymasz równanie sprzeczne:
\(0+0=-2\)
ODPOWIEDZ