równanie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

równanie

Post autor: kate84 »

Rozwiąz równanie w ciele liczb zespolonych: \(z^4=(3-i)^8\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(z=(3-i)^2 \cdot \sqrt[4]{1}\\
z_1= (3-i)^2 \cdot 1\\
z_2= (3-i)^2 \cdot i\\
z_3= (3-i)^2 \cdot (-1)\\
z_4= (3-i)^2 \cdot (-i)\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

A skąd to się wzięło?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

kate84 pisze:A skąd to się wzięło?
stąd https://www.matemaks.pl/pierwiastkowani ... onych.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

W ogóle tego nie rozumiem, można prosić o jakąś wskazówkę.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tam było zwykłe pierwiastkowanie liczby zespolonej 1.

Inaczej:
\(z^4-(3-i)^8=0\\
z^4-[(3-i)^2]^4=0\\
(z^2-[(3-i)^2]^2)(z^2+[(3-i)^2]^2)=0\\
(z-(3-i)^2)(z+(3-i)^2)(z^2-i^2[(3-i)^2]^2)=0\\
(z-(3-i)^2)(z+(3-i)^2)(z-i(3-i)^2)(z+i(3-i)^2)=0\\
z=(3-i)^2 \vee z=-(3-i)^2 \vee z=i(3-i)^2 \vee z=-i(3-i)^2\)
ODPOWIEDZ