prosta prostopadła
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 738
- Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
- Podziękowania: 258 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
prosta prostopadła
Dana jest prosta \(l:\)\(\\\begin{cases}x=2+3t\\y=3+3t\\z=-1-3t\end{cases}\) oraz płaszczyzna \(\pi :ax-y+z-6=0\):
a). dla jakich wartosci parametru a prosta l jest prostopadła do płaszczyzny \(\pi\)?
b).dla jakich wartości parametru a prosta l jest równoległa do płaszczyzny \(\pi\)? w tym przypadku wyznacz odległośc prostej l od płaszczyzny \(\pi\) oraz prostą k symetryczną do prostej l względem płaszczyzny \(\pi\).
a). dla jakich wartosci parametru a prosta l jest prostopadła do płaszczyzny \(\pi\)?
b).dla jakich wartości parametru a prosta l jest równoległa do płaszczyzny \(\pi\)? w tym przypadku wyznacz odległośc prostej l od płaszczyzny \(\pi\) oraz prostą k symetryczną do prostej l względem płaszczyzny \(\pi\).
Ostatnio zmieniony 05 cze 2018, 23:07 przez kate84, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
a)
\(\vec{n}= \alpha \vec{k}\)
\([a,-1,-1]= \alpha [3,3,-3]\)
\(\begin{cases} a=3 \alpha \\ -1=3 \alpha \\-1=(-3) \alpha \end{cases}\)
Układ jest sprzeczny więc nie istnieje wartość parametru a dla której prosta jest prostopadła do płaszczyzny.
b)
\(\vec{n}\circ \vec{k}=0\\
[a,-1,-1]\circ [3,3,-3]=0\\
3a-3+3=0\\
a=0\)
\(\vec{n}= \alpha \vec{k}\)
\([a,-1,-1]= \alpha [3,3,-3]\)
\(\begin{cases} a=3 \alpha \\ -1=3 \alpha \\-1=(-3) \alpha \end{cases}\)
Układ jest sprzeczny więc nie istnieje wartość parametru a dla której prosta jest prostopadła do płaszczyzny.
b)
\(\vec{n}\circ \vec{k}=0\\
[a,-1,-1]\circ [3,3,-3]=0\\
3a-3+3=0\\
a=0\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Więc dla zmienionych wartości sprawdź analogicznie prostopadłość i równoległość.
dokończenie b)
1)
Napisz równanie prostej (nazwę ją m) prostopadłej do płaszczyzny i przechodzącej przez (2,3,-1)
2)
wyznacz punkt przebicia (nazwę go Q) płaszczyzny przez prostą m
3)
oblicz \(|PQ|\)
4)
\(\vec{PQ} = \vec{QP'}\)
5)
Napisz równanie prostej k równoległej do l, i przechodzącej przez P'.
Jakie wyniki otrzymałaś?
dokończenie b)
1)
Napisz równanie prostej (nazwę ją m) prostopadłej do płaszczyzny i przechodzącej przez (2,3,-1)
2)
wyznacz punkt przebicia (nazwę go Q) płaszczyzny przez prostą m
3)
oblicz \(|PQ|\)
4)
\(\vec{PQ} = \vec{QP'}\)
5)
Napisz równanie prostej k równoległej do l, i przechodzącej przez P'.
Jakie wyniki otrzymałaś?