l zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

l zespolone

Post autor: thoth »

czy dobrze?
z^2+6x+18=0
x1=-3-3i
x2=-3+3i
dlaczego w rownaniu jest z^2 a nie x^2 i jesli zle rozwiazalem zadanie to dlaczego, dzieki
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jest dobrze.
Możesz to sprawdzić mnożeniem
\((z+3+3i)(z+3-3i)=z^2+6z+18\)
Oczywiście mogło być wszędzie x,ale literówki się zdarzają...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ