zbieżność szeregu

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

zbieżność szeregu

Post autor: FikiMiki94 »

zbadać zbieżność szeregu \(\sum_{n=0}^{ \infty } \frac{ \sqrt{n}-i }{n+1}\)
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2018, 21:02 przez FikiMiki94, łącznie zmieniany 1 raz.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

rozbieżny , bo \(\frac{ \sqrt{n}-1 }{n+1}> \frac{1}{n}\) (dla n>4)
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

Re: zbieżność szeregu

Post autor: FikiMiki94 »

Przepraszam , w liczniku miało być\(\sqrt{n} -i\)
ODPOWIEDZ