Liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Liczby zespolone

Post autor: enta »

Oblicz wartość następujących wyrażeń. Wynik podaj w postaci algebraicznej
\(\frac{e ^{-7i \pi}}{(- \sqrt{2} +i \sqrt{6}) ^{24} }\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Liczby zespolone

Post autor: kerajs »

\(\frac{e ^{-7i \pi}}{(- \sqrt{2} +i \sqrt{6}) ^{24} }= \frac{\cos (-7 \pi )+i\sin (-7 \pi )}{ \left( 2 \sqrt{2} ( \frac{-1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2} )\right) ^{24}}= \frac{-1}{ \left( 2 \sqrt{2} (\cos \frac{- \pi }{3}+i\sin \frac{- \pi }{3} )\right) ^{24}} = \frac{-1}{2^{36}(\cos (-8 \pi )+i\sin (-8 \pi ))} = \frac{1}{2^{36}}\)
ODPOWIEDZ