równania zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

równania zespolone

Post autor: enta »

Rozwiąż równanie w dziedzinie zespolonej
a) \(z^4-(1-i)^4=0\)
b)\(z^3*i^{32}=(1-i)^6\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: równania zespolone

Post autor: radagast »

enta pisze:Rozwiąż równanie w dziedzinie zespolonej
a) \(z^4-(1-i)^4=0\)
\(z^4=(1-i)^4\)
\(z_1=1-i\)
\(z_2=-1+i\)
\(z_3=i+1\)
\(z_4=-i-1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: równania zespolone

Post autor: radagast »

enta pisze:Rozwiąż równanie w dziedzinie zespolonej
b)\(z^3*i^{32}=(1-i)^6\)
\(i^{32}=1\)

\(z^3=(1-i)^6= \left( (1-i)^2\right) ^3= \left(1-2i-1\right) ^3=-8 \cdot \left(-i\right)=8i\)
\(z^3=8i\)
\(z_1=-2i\)
\(z_2= \sqrt{3} +i\)
\(z_3= -\sqrt{3} +i\)
ODPOWIEDZ