Równania i neirówności z argumentem liczby zespolonej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Euvarios
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 12 lut 2017, 21:02
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Równania i neirówności z argumentem liczby zespolonej

Post autor: Euvarios »

Witam. Czy ktoś mógłby zaznaczyć mi na płaszczyźnie rozwiązania tych 3 równań/nierówności?
1) \(arg(-z) = \frac{2 \pi }{3}\)
2) \(arg( \kre{z}) = \frac{3 \pi }{4}\)
3) \(arg( -\kre{z} ) \ge \pi\)

Mam też pytanie co do argumentów większych/mniejszych od \([0;2 \pi )\).
Czy jeżeli na przykład mam zaznaczyć \(arg(z)=500 \pi\) to tak naprawdę szukam takich z, których argument główny jest równy 0? Czyli przekształcam podany argument na główny i dopiero wyznaczam z? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równania i neirówności z argumentem liczby zespolonej

Post autor: radagast »

Euvarios pisze:Witam. Czy ktoś mógłby zaznaczyć mi na płaszczyźnie rozwiązania tych 3 równań/nierówności?
1) \(arg(-z) = \frac{2 \pi }{3}\)
To, tak na prawdę, jest zadanie z trygonometrii:
\(z=r\cos \phi+ri\sin \phi\)
\(-z=-r\cos \phi-ri\sin \phi=r\cos (\phi+\pi)+ri\sin (\phi+\pi)\)
zatem \(\phi+\pi=\frac{2 \pi }{3}\)
czyli \(\phi=-\frac{ \pi }{3}\)
szukany zbiór zaznaczyłam na czerwono:
ScreenHunter_185.jpg
ScreenHunter_185.jpg (4.19 KiB) Przejrzano 1275 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równania i neirówności z argumentem liczby zespolonej

Post autor: radagast »

Euvarios pisze:
Mam też pytanie co do argumentów większych/mniejszych od \([0;2 \pi )\).
Czy jeżeli na przykład mam zaznaczyć \(arg(z)=500 \pi\) to tak naprawdę szukam takich z, których argument główny jest równy 0? Czyli przekształcam podany argument na główny i dopiero wyznaczam z? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Tak sądzę ale nie znam się na liczbach zespolonych więc mogę się mylić.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równania i neirówności z argumentem liczby zespolonej

Post autor: radagast »

Euvarios pisze: 2) \(arg( \kre{z}) = \frac{3 \pi }{4}\)
\(z=r\cos \phi+ri\sin \phi\)
\(\kre{z} =r\cos \phi-ri\sin \phi=r\cos( -\phi)+ri\sin(- \phi)\)
zatem \(-\phi=\frac{3 \pi }{4}\)
czyli \(\phi=-\frac{ 3\pi }{4}\)
szukany zbiór zaznaczyłam na zielono:
ScreenHunter_186.jpg
ScreenHunter_186.jpg (2.03 KiB) Przejrzano 1269 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

w punkcie 3) należy wykonać obie czynności ( i tę z punktu 1), i tę z punktu 2) ). Spróbuj sam.
ODPOWIEDZ