Geomteria analityczna-rownanie plaszczyny,odleglosc punktu

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bezradna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 29 sty 2018, 19:16

Geomteria analityczna-rownanie plaszczyny,odleglosc punktu

Post autor: Bezradna »

Zad1
a) Napisac rownanie plaszczyzny prostopadlej do prostej l : x/2=4-y=2-z i przechodzacej przez punkt
b) obliczyc odleglosc punktu P od prostej l

W ptk . a wyszlo mi 2x-y-z-6=0 nie wiem czy dobrze b nie mam pojecia
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Geomteria analityczna-rownanie plaszczyny,odleglosc punk

Post autor: radagast »

Uzupełnij treść zadania (jaki punkt ?).
Bezradna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 29 sty 2018, 19:16

Post autor: Bezradna »

Faktycznie,przepraszam. Punkt P(5,1,3)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a) dobrze ( mi też tak wyszło)
b) przetnij podaną prostą ze znalezioną płaszczyzną ( mi wyszło Q=(4,2,0)), a następnie policz długość odcinka PQ.
Bezradna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 29 sty 2018, 19:16

Post autor: Bezradna »

Pierwiastek z 11 ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Jeśli ja dobrze wyznaczyłam Q, to tak.
ODPOWIEDZ