Współrzedne wektora i bazy

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Współrzedne wektora i bazy

Post autor: lambdag »

Witam, chciałbym się upewnić czy dobrze myślę robiąc takie zadanie..
"Wektor u ma współrzędne 1,2,3 w bazie B =[ (1,1,-1), (0,0,1), (1,-1,1)]. Jakie współrzędne ma ten wektor w bazie Bl = [(0,0,-1), (0,1,-1), (1,0,1)]"
no to wyznaczam sobie wektor dodając (1,1,-1) + 2 *(0,0,1) + 3*(1,-1,1) = [4,-2,4]
i teraz tylko układ równań
[4,-2,4] = a *(0,0,-1) + b*(0,1,-1) + c*(1,0,1) ?
Rozwiązuje i wychodzą mi współrzędne [a,b,c] w bazie Bl? Tak to się robi?
ODPOWIEDZ