Dowód z macierzą

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maturzystana100
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dowód z macierzą

Post autor: maturzystana100 »

Udowodnij, że \(\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^n\) = \(\begin{bmatrix}1&n \\ 0&1\end{bmatrix}\).
Czy mógłbym prosić o jakąś wskazówkę? ;)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dowód z macierzą

Post autor: radagast »

indukcyjnie.
maturzystana100
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Dowód z macierzą

Post autor: maturzystana100 »

radagast pisze:indukcyjnie.
Nie mieliśmy jeszcze indukcji na studiach :(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ale powinna być w liceum :)
maturzystana100
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: maturzystana100 »

radagast pisze:Ale powinna być w liceum :)
W takim razie po prostu nie wiem, jak się za to zadanie zabrać :o
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

prawdę mówiąc, bez indukcji , to ja też nie wiem :(.
maturzystana100
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: maturzystana100 »

radagast pisze:prawdę mówiąc, bez indukcji , to ja też nie wiem :(.
:D no dobrze, a więc z indukcją - jak się za to zabrać? małe poszukiwania w internecie pokazały mi, żeby najpierw udowodnić poprawność równości przez podstawienie dowolnej liczby \(\in \nn\), np. niech n = 1. następnie to samo zrobić dla jakiejś liczby k takiej, że k \(\ge\) n. no i właśnie w tym momencie nie wiem, co w zasadzie z tym robić.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dowód z macierzą

Post autor: radagast »

maturzystana100 pisze:Udowodnij, że \(\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^n\) = \(\begin{bmatrix}1&n \\ 0&1\end{bmatrix}\).
Czy mógłbym prosić o jakąś wskazówkę? ;)
To już nie jest wskazówka tylko kompletny dowód:
Dla \(n=1\):
\(\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^1=\begin{bmatrix}1&1 \\ 0&1\end{bmatrix}\) OK
założenie indukcyjne:
\(\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^n=\begin{bmatrix}1&n \\ 0&1\end{bmatrix}\)
teza:
\(\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^{n+1}=\begin{bmatrix}1&n+1 \\ 0&1\end{bmatrix}\)
DOWÓD
\(L=\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^{n+1}=\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^{n} \times \begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}=^{zał.\ ind.}=\begin{bmatrix}1&n \\ 0&1\end{bmatrix} \times \begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1&n+1 \\ 0&1\end{bmatrix}=P\)
CBDO
maturzystana100
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 28 mar 2017, 21:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Dowód z macierzą

Post autor: maturzystana100 »

radagast pisze:
maturzystana100 pisze:Udowodnij, że \(\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^n\) = \(\begin{bmatrix}1&n \\ 0&1\end{bmatrix}\).
Czy mógłbym prosić o jakąś wskazówkę? ;)
To już nie jest wskazówka tylko kompletny dowód:
Dla \(n=1\):
\(\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^1=\begin{bmatrix}1&1 \\ 0&1\end{bmatrix}\) OK
założenie indukcyjne:
\(\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^n=\begin{bmatrix}1&n \\ 0&1\end{bmatrix}\)
teza:
\(\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^{n+1}=\begin{bmatrix}1&n+1 \\ 0&1\end{bmatrix}\)
DOWÓD
\(L=\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^{n+1}=\begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}^{n} \times \begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}=^{zał.\ ind.}=\begin{bmatrix}1&n \\ 0&1\end{bmatrix} \times \begin{bmatrix}1&1 \\0&1 \end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1&n+1 \\ 0&1\end{bmatrix}=P\)
CBDO
Dziękuję za fatygę i poświęcenie mi swojego czasu ;) A i przy okazji nie dość, że sam dowód rozwalony, to poznałem użycie indukcji - to również z całą pewnością nie pójdzie w las :)
ODPOWIEDZ