We wskazanej przestrzeni zbadać liniową niezależność układów

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
M4rin3s
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 16 mar 2017, 14:05
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

We wskazanej przestrzeni zbadać liniową niezależność układów

Post autor: M4rin3s »

We wskazanej przestrzeni zbadać liniową niezależność układów wektorów:
a)\(R^2\ a_1 = (2, 3), a_2 = (−1, 0)\)
b)\(R^3\ b_1 = (1, 2, 3), b_2 = (3, 2, 1), b_3 = (1, 1, 1)\)
Awatar użytkownika
M4rin3s
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 16 mar 2017, 14:05
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Post autor: M4rin3s »

W pierwszym mi wychodzą rozwiązania \(\alpha=0 \ i \ \beta=0\) to znaczy, że układ wektorów jest liniowo zależny. Ktoś to może sprawdzić? :)

W drugim rozwiązując układ równań metodą Cramera wyznacznik główny jest równy 0, czyli układ ma nieskończenie wiele rozwiązań. Czy to z góry wyklucza niezależność liniową układu wektorów?
ODPOWIEDZ