Równanie kwadratowe z liczbą zespolona

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Równanie kwadratowe z liczbą zespolona

Post autor: lambdag »

Witam, mam takie równanie
\(iz^2+2\sqrt{5}z-12 = 0\)
\(\Delta = 20 + 48i\)
Pierwiastek mi wyszedł \(\pm (4+6i)\)
Z1 = \(\frac{-2 \sqrt{5} + 4 + 6i }{2i}\)
Skróciłem przez 2 i i pomnozylem przez sprężenie -i
Z1 = 3 +(\(\sqrt{5} - 2\) )i
Z2 = -3 + (\(\sqrt{5} + 2\))i
W odp natomiast 2+(-3+\(\sqrt{5}\))i
I -2+(3+\(\sqrt{5}\))i
Cos źle zrobiłem bo sprawdzałem kilka razy..
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie kwadratowe z liczbą zespolona

Post autor: kerajs »

\(\Delta = 20 + 48i=(6+i4)^2\)
ODPOWIEDZ