Rząd macierzy

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JacentyLBN
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2015, 15:55
Płeć:

Rząd macierzy

Post autor: JacentyLBN »

Wyznacz parametry t∊R, takie że rz(A)=rz(B), gdzie
\(A=\begin{bmatrix}
t&1&2t&t+1\\
1&1-t&2-t&1\\
2t&1&4t-1&2t+1\\
t-1&0&2t-2&t-1\\
\end{bmatrix}\)


\(B=\begin{bmatrix}
1&2t&t+1\\
1-t&2-t&1\\
1&4t-1&2t+1\\
\end{bmatrix}\)

Wiem jak się liczy rzędy macierzy z liczbami ale z parametrami nie mam pojęcia jak zacząć.
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie masz wyznaczyć rzędu macierzy. Masz zbadać jaki rząd ma jedna w zależności od t i sprawdzić jak wtedy zachowuje się druga.
Wiem, że to może brzmieć niejasno ale trudno się o tym pisze.:)
Proponuję zacząć od B.
ODPOWIEDZ