Metoda eliminacji Gaussa

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
M4rin3s
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 16 mar 2017, 14:05
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Metoda eliminacji Gaussa

Post autor: M4rin3s »

Metodą eliminacji Gaussa rozwiązać układy równań:

\(\begin{cases}
3x − 2y − 5z + t = 3 \\
2x − 3y + z + 5t = −3 \\
x + 2y − 4t = −3 \\
x − y − 4z + 9t = 22 \end{cases}\)



Dochodzę do macierzy o postaci:
\begin{vmatrix}3&-2&-5&1&3 \\ 0&-7&1&13&3 \\ 0&0&0&0&0 \\ 0&0&0&0&0 \end{vmatrix}

To chyba nie jest macierz schodkowa :/
Może ktoś pomóc?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Załóżmy(bo tego nie liczyłem), że dostałeś taką macierz (stosuj inne nawiasy) uzupełnioną. Jej rząd, podobnie jak macierzy głównej (liczonej dla dwóch pierwszych kolumn) to 2. Układ jest nieoznaczony, zależny od parametrów (niewiadomych z których nie liczyłem rzędu macierzy głównej) z,t.
ODPOWIEDZ