Wyznacz liczbę Rze, liczby wymierne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Wyznacz liczbę Rze, liczby wymierne

Post autor: lambdag »

Witam,
\(\frac{z^2}{Ž + 2i}\)
Treść zadania wyznaczyć część rzeczywistą, ž to sprężenie nie wiem jak to inaczej zapisać, ogólnie takie nie miałem wgl na ćw a jest wymagane próbowałem najpierw pomnożyć licznik i mianownik przez ž-2i, tylko co potem rozbić z= a+yi i ž=a-yi? Czy wgl inaczej się to robi?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wyznacz liczbę Rze, liczby wymierne

Post autor: radagast »

lambdag pisze:Witam,
\(\frac{z^2}{Ž + 2i}\)
Treść zadania wyznaczyć część rzeczywistą, ž to sprężenie nie wiem jak to inaczej zapisać, ogólnie takie nie miałem wgl na ćw a jest wymagane próbowałem najpierw pomnożyć licznik i mianownik przez ž-2i, tylko co potem rozbić z= a+yi i ž=a-yi? Czy wgl inaczej się to robi?
Tak miało być \(\frac{z^2}{ \kre{z} + 2i}\) ?
Jeśli tak, to należałoby raczej pomnożyć licznik i mianownik przez \(a-(2-b)i\), gdzie \(a=Re z,\ \ b=Im z\)
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Post autor: lambdag »

Dokładnie tak czyli odp
\(\frac{a^2+ b^2+ 2b}{a^2+2b+4+b^2}\)?
ODPOWIEDZ