Objętość bryły

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukash-17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 gru 2017, 20:35
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Objętość bryły

Post autor: lukash-17 »

Wyznaczyć objętość bryły powstałej z obrotu wokół osi OX łuku \(y=(x+1)*e^{-x};x \in (2,5)\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(V= \pi \int_{2}^{5} ((x+1)e^{-x})^2dx=\pi \int_{2}^{5} (x^2+2x+1)e^{-2x}dx=...\)
zacząłbym od \(t=-2x\), a potem całkowałbym dwa razy przez części.
ODPOWIEDZ