Proszę o pomoc w algebrze(możliwie szybką)

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iw2b
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 gru 2017, 11:02
Płeć:

Proszę o pomoc w algebrze(możliwie szybką)

Post autor: iw2b »

5.Znajdź bazę B podprzestrzeni V=
{(x1,x2 ,x3 ,x4 )∈ R4
:2x1 +5x2 − x4 =0,x1 +x2 −3x3 +x4 =0}
taką, że wektor w =(7,−1,5,9) ma w bazie B współrzędne [2,−1]B

6.Niech V ={(x1,x2 ,x3 ,x4 )∈ R4 : 2x1 − x2 +x3 =0,−x2 +2x4 =0} oraz W =Lin{(−1,2,4,1),
(3,−2,−8,−1),(−2,2,6,1)}. Zbadaj czy V=W oraz wyznacz
V \W.


7.Określ wymiar iwskaż przykładowa bazę przestrzeni generowanej przez
wektory (1,3,2,−1),(2,0,3,1),
(1,3,2,2). Wyznacz współrzędne wektora (1,−3,1,−1) w tej bazie.
ODPOWIEDZ