Przestrzeń wektorowa

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Przestrzeń wektorowa

Post autor: kate84 »

Udowodnic z def, że \(W=R[x]_{2}\) wraz z dodwanaiem wielomianów i mnożeniem przez liczby rzezywiste jest przestrzenią wektorową.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Przestrzeń wektorowa

Post autor: radagast »

Trzeba cierpliwie posprawdzać aksjomaty i już. :)
Z którym masz problem ?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

nie wiem jak to ugryzc:(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Znajdź w notatkach (albo na wikipedii) definicję przestrzeni wektorowej, a następnie sprawdź czy zachodzą podane tam aksjomaty. Melduj o problemach (ale konkretnych ! )
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Przestrzeń wektorowa

Post autor: kate84 »

\(W=R[x]_{2}\)
Ten symbol to wielomianu drugiego stopnia?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Czyli biorę dwa wielomiany
\(W(x)=ax^2+bx+c\)oraz \(Q(x)=dx^2+ex+f\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Dobrze myślę? Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ