wyznacznik macierzy 4x4

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: kate84 »

\(\begin{vmatrix}1& 1&-1&1 \\ 2& -1&1&1\\1& 2&3&-1\\3& -1&2&-1 \end{vmatrix}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: kerajs »

\(\begin{vmatrix}1& 1&-1&1 \\ 2& -1&1&1\\1& 2&3&-1\\3& -1&2&-1 \end{vmatrix}=\begin{vmatrix}1& 1&-1&1 \\ 1& -2&2&0\\2& 3&2&0\\4& 0&1&0 \end{vmatrix}=(-1) \cdot \begin{vmatrix} 1& -2&2\\2& 3&2\\4& 0&1 \end{vmatrix}=-\begin{vmatrix} 1& -2&2\\0& 7&-2\\0& 8&-7 \end{vmatrix}=-\begin{vmatrix} 7&-2\\ 8&-7 \end{vmatrix}=-(-49+16)=33\)
ODPOWIEDZ