wyznacznik macierzy 5x5

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

wyznacznik macierzy 5x5

Post autor: kate84 »

\(\begin{vmatrix}1& 1&1&1&1 \\ 1& 2&1&1&1\\1& 1&3&1&1\\1& 1&1&4&1\\1& 1&1&1&5 \end{vmatrix}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wyznacznik macierzy 5x5

Post autor: kerajs »

pierwszy wiersz odejmujesz od pozostałych wierszy
\(\begin{vmatrix}1& 1&1&1&1 \\ 1& 2&1&1&1\\1& 1&3&1&1\\1& 1&1&4&1\\1& 1&1&1&5 \end{vmatrix}=
\begin{vmatrix}1& 1&1&1&1 \\ 0& 1&0&0&0\\0& 0&2&0&0\\0& 0&0&3&0\\0& 0&0&0&4 \end{vmatrix}=1 \cdot 1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4=4!\)
ODPOWIEDZ