liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

liczby zespolone

Post autor: Krystek97 »

Na płaszczyźnie zespolonej narysuj :
a)|z-2+3i|>|z+1-i|
b)|(2-i)z-5+10i|<10
proszę o narysowanie i wytłumaczenie ,gdyż z tymi przykładami mam problem
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: liczby zespolone

Post autor: radagast »

Krystek97 pisze:Na płaszczyźnie zespolonej narysuj :
a)|z-2+3i|>|z+1-i|
To jest zbiór punktów bardziej odległych od 2-3i niż od -1+i. No to są punkty, które leżą nad symetralną (półpłaszczyzna otwarta)
ScreenHunter_1953.jpg
ScreenHunter_1953.jpg (9.47 KiB) Przejrzano 1283 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: liczby zespolone

Post autor: radagast »

Krystek97 pisze: b)|(2-i)z-5+10i|<10
A tu mi wychodzi koło otwarte o środku \(4-3i\) i promieniu \(2 \sqrt{5}\) ale mogłam się pomylić.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: liczby zespolone

Post autor: kerajs »

radagast pisze:A tu mi wychodzi koło otwarte o środku \(4-3i\) i promieniu \(2 \sqrt{5}\) ale mogłam się pomylić.
Nie pomyliłaś się.
b)
\(|(2-i)z-5+10i|<10\\
|(2-i)||z- \frac{5-10i}{2-i} |<10\\
\sqrt{5} |z-(4-3i)|<10\\
|z-(4-3i)|<2 \sqrt{5}\)
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: Krystek97 »

ok,dzięki wielkie
ODPOWIEDZ