Problem z modułem z liczba zespoloną.

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zealot_93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 31 gru 2013, 18:38
Podziękowania: 80 razy

Problem z modułem z liczba zespoloną.

Post autor: zealot_93 »

Witam, mam jedno pytanie jak opuścić moduł z wartością bezwzględną w której znajduje się liczba zespolona.
Prosiłbym o wyjaśnienie. Z góry dziękuję. Oto zadanie:
\(|z-1|+x-yi=3\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(|z|=|a+bi|=\sqrt{a^2+b^2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
zealot_93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 31 gru 2013, 18:38
Podziękowania: 80 razy

Post autor: zealot_93 »

Ale tam tez jest -1 i skad mamy wiedziec czy przed modułem dajemy minus czy nie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

jeśli \(z=x+iy\) to \(|z-1|=|x-1+iy|=\sqrt{(x-1)^2+y^2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
zealot_93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 31 gru 2013, 18:38
Podziękowania: 80 razy

Post autor: zealot_93 »

Dzieki za pomoc.
zealot_93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 31 gru 2013, 18:38
Podziękowania: 80 razy

Post autor: zealot_93 »

A czemu zamiast y jest \(+1^2\)
zealot_93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 31 gru 2013, 18:38
Podziękowania: 80 razy

Post autor: zealot_93 »

tam pod pierwiastkiem nie powinno byc \(\sqrt{(x-1)^2+y^2}\)??
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

zealot_93 pisze:tam pod pierwiastkiem nie powinno byc \(\sqrt{(x-1)^2+y^2}\)??
powinno, już poprawiam :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
zealot_93
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 31 gru 2013, 18:38
Podziękowania: 80 razy

Post autor: zealot_93 »

ok dzieki wielkie
ODPOWIEDZ