Witam
Czy mógłby ktoś pomóc z rozwiązaniem:
arg (z - 1) = arg(z + 1) + π/4
Robię tak:
arg (z - 1) - arg (z + 1) = π/4
arg (z - 1)/(z + 1) = π/4
I teraz co zrobić dalej?
Argument liczby zespolonej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
zapisz to porządnie w LaTeXie https://www.zadania.info/fil/latex.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Argument liczby zespolonej
\(arg (z-1) = arg(z+1) + \frac{\pi}{4}\)
\(arg (\frac{z-1}{z+1}) = \frac {\pi}{4}\)
z mogę zapisać jako x + yi, lecz co dalej?
\(arg (\frac{z-1}{z+1}) = \frac {\pi}{4}\)
z mogę zapisać jako x + yi, lecz co dalej?