Wyznaczniki, transpozycja i odwrotność.

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Wyznaczniki, transpozycja i odwrotność.

Post autor: lambdag »

1.\(det(2A*B^T)^(-1)\)

\(detA=3 detB= -1\) A i B macierz 4x4
czyli zrobiłbym tak
no i nie wiem jak zrobić bo jest do potęgi -1, gdyby nie było to bym po prostu zrobił 2^4*3*(-1)..


Korzystając z własności wyznaczników
1.Transpozycja macierzy nie powoduje zmiany wartości jej wyznacznika.
2.Wyznacznik iloczynu macierzy jest równy iloczynowi wyznaczników:\(det ( A ⋅ B ) = det A ⋅ det B\)
3.Wyznacznik macierzy odwrotnej jest równy odwrotności wyznacznika
4.Zachodzi \(det ( k ⋅ A ) = k n ⋅ det A {\displaystyle \det(k\cdot A)=k^{n}\cdot \det A} {\displaystyle \det(k\cdot A)=k^{n}\cdot \det A},\) gdzie k \({\displaystyle k}\) k jest dowolną liczbą, n \({\displaystyle n}\) n stopniem macierzy A \({\displaystyle A} A.\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Wiesz że
\(det (2AB^T)=2^4 \cdot 3 \cdot (-1)=-48\)
teraz wykorzystaj własność 3)
\(det(C^{-1})= \frac{1}{det (C)}\)
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Post autor: lambdag »

Czyli ostatniecznie \(- \frac{1}{48}\) ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tak.

*************************
ODPOWIEDZ